1757, Timmerbaas Klaver

In 1757 begin in Noord Holland de familie Klaver met het maken van karrewielen. Hier was ook een smederij voor nodig om de stalen randen rondom de wielen te smeden.

Later werden er houten tandwielen, raderen en assen gemaakt voor windmolens.

1845, Aannemersbedrijf Klaver Enschede

In 1845 vestigde Jan Klaver zich met zijn aannemerij in Enschede. De eigenlijke grondlegger van ons familie bedrijf. Jan’s zoon Jan nam de aannemerij over, diens zoon Jan ook, toen kwam Johan en toen nog een Johan en daarna Pieter.

Bertie Klaver

Tot in de 20e eeuw waren aannemerijen vooral all-round. Veel ambachtslieden die ook weer veel ambachten beheersten. Een metselaar kon ook timmeren en een tegelzetter bouwde ook trappen. Alle werkzaamheden werden in eigen beheer uitgevoerd.  Bertie gooide het roer om en besloot onderaannemers in te huren voor specifieke vakgebieden. Hiermee werd het bedrijf flexibeler, een vereiste in een tijd waarin ontwikkelingen in de bouw veel sneller gingen dan voorheen.

9 Generaties Klaver

Inmiddels is Tim Klaver de 9e generatie in Aannemersbedijf Klaver. Hij werkt sinds kort bij zijn vader Brian. Het aannemersbedrijf huist tegenwoordig in een modern pand op het Euregio Bedrijvenpark in Enschede. Maar bij de entree en in de kantine hangen vol trots oude gereedschappen, naamborden en foto’s van lang vervlogen tijden.